Beszámoló az Országos Tudományos Diákköri Konferencia eredményeiről

Képek az 1997-es Országos Tudományos Diákköri Konferenciáról

Az 1997-ben több szekcióban is jelentős sikereket elért csapat:
Szikora Emese, Kovács Katalin, Pataki Péter,  Krizsák Gábor, Praveczki Nóra, Szabó Dalma
középen: dr. Raffai Mária konzulens


 
 

A szegedi OTDK győri versenyzőinek és felkészítő tanárainak egy csoportja

Az OTDK egyik helyszíne: Szegedi Egyetem


Az Informatika szekcióban harmadik helyezést elért páros: 
Bergmann Balázs és Schönléber Zoltán

 

Dicsőség Főiskolánknak - OTDK eredmények

A tavaszi szünetben rendezték meg az ország egyetemi és főiskolai hallgatóinak tudományos seregszemléjét, a XXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A különböző helyszíneken megtartott rendezvényeken a főiskolánk házi konferenciáin eredményesen szereplő hallgatók szép számmal képviseltették magukat. A megmérettetés a néha több évig tartó munka 15-20 percben történő bemutatása, no és persze a pályamunka alapján történt. A munkákat két független szakértő bírálta el és értékelte a tudományos tartalom, az újszerűség, a kutatási eredmények gyakorlati használhatósága és természetesen a munka és az előadás színvonala, igényessége alapján. A főiskolások és egyetemisták egységes értékelési rendszerben, közösen versenyeztek, ami bizonyos mértékig hátrányt jelent hallgatóinknak, hiszen a másod-, harmadéves főiskolás az ötöd-, hatodéves egyetemistával méri össze tudását, munkáját. Éppen ezért az elért eredmények -ha nem is mindig a legcsillogóbb aranyat jelentik- különösen értékesek.

Az Informatika szekciót Szegeden rendezték meg. A verseny nehéz volt, a JATE, az ELTE ötödéves programozó matematikusai és a BME hallgatói ugyanis nagyon komoly szoftverfejlesztési kutató munkákat mutattak be. A Szofverfejlesztési alszekcióban Kovács Katalin, Krizsák Gábor, Pataki Péter, Praveczki Nóra, Szabó Dalma, Szikora Emese (informatika szak): Objektumorientált technológia alkalmazása a szoftverfejlesztés teljes életciklusában c. munkája (konzulens dr.Raffai M.) V. helyezést, az Adatbázisok és Információs rendszerek alszekcióban Bergmann Balázs, Schönléber Zoltán (informatika szak): A MÁV Rt. Győri Pályagazdálkodási Főnökségének számítógéppel támogatott erőforrás-gazdálkodási rendszere c. munka (konzulens: dr. Kovács J. - dr. Raffai M.) III. helyezést, Gombos Alexandra, Oth Péter, Peszlen Sándor, Tímár Csaba (informatika szak): A "Petz Aladár" Reumatológiai szakambulancia járóbeteg szakrendelésének informatikai rendszere c. munka (konzulens: dr. Kovács J.) pedig a zsűri dicséretét nyerte el. Dicséret illeti az alszekciók többi résztvevőit is, akik ugyan helyezést nem értek el, de méltóképpen képviselték főiskolánkat.

A Pécsen megrendezett Műszaki szekcióban főiskolánkat több hallgató is képviselte. A Közlekedésépítés, Közlekedésüzem alszekcióbann kettős dicsőség is született főiskolánk részéről, a II. helyezett Böde Krisztina (üg), Galántai Júlia, ifj. Horváth Attila, Molnár Mónika, Solymosi Orsolya (inf.szak): Elektronikus adatcsere (EDI) alkalmazási lehetőségei c. munkája (konzulens: dr. Kovács J. és Hartványi T.) nyerte el.

A Közgazdaságtudományi Ülésszak Budapesten került megrendezésre 15 különböző szekcióban. Különösen örömünkre szolgál, hogy az Informatika-Menedzsment-Controlling szekcióban főiskolánk szempontjából kiváló eredmény született, a Kovács Katalin, Krizsák Gábor, Pataki Péter, Praveczki Nóra, Szabó Dalma, Szikora Emese: Üzleti vállalkozások menedzsmentjének módszerei, eszközei, elvárások a felsőfokú végzettségű szakemberekkel szemben c. pályamunkája (konzulens dr. Raffai M.) a szekció legjobb pályázataként I. díjat nyert, és az ülésszak főzsűrijének (a szekciók zsűrielnökei) döntése alapján elnyerte a Magyar Közgazdasági Társaság "legjobb főiskolai pályamunka" különdíját. A magyar vállalatok vezetői és főiskolánk végzett hallgatói körében végzett széleskörű felmérés eredményeinek kiértékelése a hallgatók által erre a célra kifejlesztett szoftverrel történt, és alkalmas bármely felsőoktatási intézmény hallgatóival szembeni társadalmi elvárások előrejelzésére, a munkaerőpiaci igények szerinti képzés megvalósítására. A hatalmas munkában része volt a jelenleg III. éves Informatika szak - rendszerszervező szakirányos hallgatóinak is, akik oroszlánrészt vállaltak a kérdőívek megtervezésében és a felmérés végrehajtásában. A dicsőség őket is megilleti!

Gratulálunk az OTDK-n szereplő hallgatóinknak, és bízunk benne, hogy ezek az eredmények főiskolánk többi hallgatóit is hasonló szakmai munkára ösztönzik!

Győr, 1997. április 5.

dr. Raffai Mária
főiskolai docens, Informatika Tanszék